AM Zorgmanagement
Dordrecht aan kop met vereenvoudiging regelgeving voor ondernemers Abonneer op onze rss feed
Anneke Maagdenberg was namens de DOV aanwezig


 

DORDRECHT AAN KOP MET VEREENVOUDIGING REGELGEVING VOOR ONDERNEMERS

Dordrecht gaat aan kop met de vereenvoudiging van regelgeving voor ondernemers. De gemeente heeft 12 aanpassingen doorgevoerd. Aan 6 andere vereenvoudigingen wordt nu gewerkt.
KvK-voorzitter Jos van der Vegt reikt vandaag de prijs, een bezem met oorkonde, uit aan wethouder Jasper Mos van Dordrecht. “Eindelijk maken we meters in deze weerbarstige materie.”

Dat blijkt uit Ranking the rules 2012, een nieuwe jaarlijkse ranglijst van regelvriendelijke gemeenten in het werkgebied van KvK Rotterdam. De lijst komt tot stand in samenwerking met lokale ondernemersverenigingen. Deze nieuwe aanpak van KvK Rotterdam versnelt de vermindering van regeldruk in gemeenten in de regio’s Rijnmond, Midden-Holland en de Drechtstreek. Deelnemende gemeenten doen in een aantal gevallen zelfs meer dan ondernemers vragen.

Aansluiting met regeerakkoord
Het nieuwe kabinet zoekt volgens het regeerakkoord naar concrete oplossingen om “de minder meetbare, maar zeer merkbare regeldruk” te verminderen. Ranking the rules maakt regeldrukvermindering meetbaar. Ondernemersverenigingen kiezen tien knellende regels uit de lijst van twintig zogenoemde best practices die elders in Nederland al met succes zijn ingevoerd. De KvK legt die wensenlijst voor aan de gemeente met het verzoek om ermee aan de slag te gaan. Het betreft eenvoudige aanpassingen als een permanente vergunning voor de jaarlijks terugkerende oliebollenkraam, de digitale afgifte van een P-dagvergunning aan aannemers of afschaffing van een vergunning voor een horecagelegenheid die bewezen heeft nooit overlast te veroorzaken.

Sommige gemeenten doen meer
Uit de stand blijkt dat veel gemeenten meer regels aanpakken dan de tien waar de ondernemers in de eerste ronde om vragen. “Fantastisch dat de overheid meer levert dan gevraagd,” zegt Van der Vegt. “Zij besparen hier kosten mee voor gemeente en ondernemers.”
Nog niet alle 42 gemeenten doen mee met de nieuwe aanpak van de KvK. Zeven gemeenten in regio werken aan een herindeling. Daar gaat de KvK na de afronding van de herindeling op 1 januari 2013 verder met de aanpak. In enkele andere gemeenten zijn ondernemersverenigingen tevreden over de gemeentelijke aanpak.

Tien nieuwe best practices
Volgend jaar november publiceert KvK Rotterdam opnieuw een ranglijst. Tien nieuwe best practices worden aan de lijst toegevoegd. Op de website www.kvk.nl/rankingtherules staat het overzicht van alle deelnemende gemeenten in het gebied van Kamer van Koophandel Rotterdam.<< Terug naar nieuwsoverzicht
Deze website is ontwikkeld door Avant Internet BV